Μαζωτός - Κοφίνου Ποδηλατική Διαδρομή

Αυτή η εκδρομή κινείται προς τα δυτικά στην παραλιακή περιοχή της Λάρνακας, ανεβαίνοντας προς τα χωριά στους λόφους της περιοχής και περνάει από τον αρχαιολογικό χώρο, που μπήκε στη Λίστα της UNESCO, τη Χοιροκοιτία για να καταλήξει στην Κοφίνου. 

Τα 80 χιλιόμετρα διαδρομής ξεκινάνε από το σταθμό βενζίνης του Μαζωτού έξω από το χωριό και συνεχίζει νοτιοδυτικά στο δρόμο προς τον Άγιο Θεόδωρο και το Ζύγι και φτάνει παραλιακά μέχρι το Ζύγι. Από εκεί ο δρόμος ανεβαίνει βόρεια προς τον Ψεματισμένο, περνώντας τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού πάνω από τη γέφυρα πεζών και φτάνει μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο της Χοιροκοιτίας.

Η διαδρομή συνεχίζεται βορειοδυτικά περνώντας μέσα από το χωριό της Χοιροκοιτίας και ανεβαίνοντας δια μέσου των χωριών Βάβλα, Λέγεια και Ορά. Από την Ορά στρίβει δεξιά και μετά από 10 χιλιόμετρα, κατευθύνεται πρώτα βόρεια και μετά βορειοδυτικά για να φτάσει στη Βαβατσινιά. Η Βαβατσινιά είναι ένα πολύ καλό σημείο για ξεκούραση και κολατσιό πριν την επιστροφή στην Κοφίνου περνώντας μέσα από τα χωριά Πάνω Λεύκαρα και Σκαρίνου. Η Κοφίνου είναι σε απόσταση 5 χιλιομέτρων βόρεια της Σκαρίνου στον παλιό δρόμο Λευκωσίας – Λεμεσού.

Εναλλακτική διαδρομή: Από τη Βάβλα, η διαδρομή στρίβει δεξιά, ανεβαίνοντας προς το χωριό Κάτω Δρυς (6 χιλιόμετρα). Τρία χιλιόμετρα μετά φτάνει στο δρόμο Σκαρίνου – Βαβατσινιάς, λίγο κάτω από τα Πάνω Λεύκαρα. Αυτή η διαδρομή είναι 22 χιλιόμετρα συντομότερος.

Σημείο Εκκίνησης :
Σταθμός βενζίνης Μαζωτού
Τέρμα:
Κοφίνου
Συνολική Απόσταση:
80 χιλιόμετρα
Βαθμός Δυσκολίας:
Μία δύσκολη διαδρομή με μεγάλες αλλά όχι πολύ απότομες ανηφόρες. Απαιτείται ένα ποδήλατο δρόμου με 16 ταχύτητες.
Κατάσταση Δρόμων:
Ολόκληρη η διαδρομή είναι ασφαλτοστρωμένη.
Τρέχον Κάθετο Ύψος:
965 μέτρα