Λεμεσός Κυκλική Ποδηλατική Διαδρομή

Μια εκδρομή των 77 χιλιομέτρων περνάει από τη δυτική πλευρά της Λεμεσού προς τα παραδοσιακά κρασο-παραγωγικά χωριά, περνώντας από το δρόμο για τις γραφικές φυτείες του Φασουριού, με κυπαρίσσια και από τις δύο μεριές που σχηματίζουν ένα θόλο από πράσινο και από τον πολύ σημαντικό αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου. 

Από τα φώτα της τροχαίας του λιμανιού της Λεμεσού, ο δρόμος οδηγεί προς το Ζακάκι. Για περίπου 15 χιλιόμετρα βλέπουμε παντού περιβόλια εσπεριδοειδών αφού ο Ασώματος και το Φασούρι είναι οι κύριες περιοχές παραγωγής πορτοκαλιών της Λεμεσού. Από τον παλιό δρόμο Λεμεσού – Πάφου, η διαδρομή περνάει από το εκκλησάκι του Αγίου Ερμογένη, την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου του Κουρίου και την πολύ δημοφιλή παραλία του Κουρίου. Μετά ανεβαίνει απότομα για ένα χιλιόμετρο μέχρι το αρχαίο στάδιο του Κουρίου και το Ναό του Απόλλωνα της Υλάτης. Η διαδρομή στη συνέχεια περνάει από τη στρατιωτική βάση της Επισκοπής και το χωριό Παραμάλι, απ’ όπου ξεκινάει η ανάβαση βόρεια προς την Αυδήμου και το Πραστιό και μέχρι να φτάσει στην Πάχνα, ένα από τα κυριότερα χωριά παραγωγής κρασιού της περιοχής.

Το χωριό είναι γεμάτο αμπελώνες, όπως και τα μικρότερα χωριά του Αγίου Αμβροσίου και οι Κυβίδες που ακολουθούν. Μετά τις Κυβίδες η διαδρομή κατηφορίζει προσφέροντας μια πανέμορφη θέα της ανατολικής πλευράς της πόλης της Λεμεσού, του κόλπου που εκτείνεται σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια αλλά και της χερσονήσου του Ακρωτηρίου με την Αλυκή και τον κόλπο της Επισκοπής.

Ο ίσιος δρόμος που οδηγεί στο Σουνί και το Καντού είναι χαλαρωτικός, επιτρέποντας σας να απολαύσετε την ύπαιθρο. Λίγο μετά το Καντού είναι η Ερήμη, ένα χωριό πάνω στον παλιό δρόμο Λεμεσού – Πάφου. Από εκεί η διαδρομή στρίβει αριστερά προς μια πιο ανατολική κατεύθυνση και φτάνει στο Κολόσσι και το μεσαιωνικό του κάστρο. Η επιστροφή προς τη Λεμεσό γίνεται μέσω Φασουρίου.

Σημείο Εκκίνησης :
Φώτα τροχαίας Λιμανιού
Τέρμα:
Φώτα τροχαίας Λιμανιού
Συνολική Απόσταση:
77 χιλιόμετρα
Βαθμός Δυσκολίας:
Είναι σχετικά μακρύς δρόμος χωρίς όμως να παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες εκτός από κάποιες απότομες ανηφόρες, που απαιτούν ποδήλατο με ταχύτητες.
Κατάσταση Δρόμων:
Καλή ποιότητα, όλος ασφαλτοστρωμένος.
Τρέχον Κάθετο Ύψος:
660 μέτρα