Αντικριστό αλά Κρήτη σε ταβέρνα της πρωτεύουσας

Οικεία στον Κύπριο είναι η εικόνα της σούβλας, άντε και ενός φούρνου με οφτόν.
 
Αυτό, πάλι, που πέρασε από το timeline μας στο facebook, η φωτογραφίας μιας κωνικής κατασκευής, με γάντζους περιμετρικά, όπου πάνω (όπως μάθαμε εκ των υστέρων) τοποθετείται το πολύ καλά αλατισμένο αρνίσιο κρέας, πάνω από αναμμένα ξύλα και σιγοψήνεται για τρεις με τέσσερεις ώρες από την θερμότητα που δημιουργείται, πρώτη φορά το αντικρύσαμε στο νησί.
Το αντικριστό, όπως ονομάζεται, είναι τρόπος ψησίματος ο οποίος έχει καταγωγή από την Κρήτη και στη Λευκωσία προσφέρεται εδώ και λίγο καιρό, κάθε Σάββατο βράδυ, στην ταβέρνα «Σουβλάκι στην αυλή», μόνο με παραγγελία από την προηγούμενη.
Διάβασε περισσότερες πληροφορίες για το αντικριστό αλλά και για την ταβέρνα στο Καϊμακλί.
Το “Σουβλάκι στην αυλή” σερβίρει νόστιμο αντικριστό κάθε Σάββατο 
Είδαμε μερικές φωτογραφίες να κυκλοφορούν στο facebook με κρέας να ψήνεται με ένα παράξενο τρόπο και το ψάξαμε, μέχρι που μάθαμε πως πρόκειται για το λεγόμενο αντικριστό και φτιάχνεται στη Λευκωσία.

Το αντικριστό 

Τι είναι; Το αντικριστό είναι τρόπος ψησίματος αρνίσιου κρέατος ο οποίος έχει καταγωγή από την Κρήτη. Η ιστορία, όμως, του αντικριστού δεν είναι απλά μακρά αλλά φτάνει στα χρόνια του Ομήρου, αφού στην Ιλιάδα, στη Ραψωδία I γίνεται αναφορά στον συγκεκριμένο τρόπο ψησίματος.

Πώς φτιάχνεται; Για το ψήσιμο χρησιμοποιείται ένα συγκεκριμένο σιδερένιο εργαλείο σε κωνικό σχήμα, με γάντζους περιμετρικά όπου τοποθετείται το πολύ καλά αλατισμένο αρνίσιο κρέας. Στη μέση του κώνου τοποθετούνται ξύλα (ποτέ κάρβουνα) και το κρέας σιγοψήνεται για τρεις με τέσσερεις ώρες από την θερμότητα που δημιουργείται.

Που το βρίσκω; Σήμερα το αντικριστό είναι διαδεδομένο στην Κρήτη αλλά αυτός ο τρόπος ψησίματος χρησιμοποιείται και στην Αργεντινή. ‘Ένας Κρητικός, ο Κώστας, έφερε πρόσφατα αυτή την τεχνοτροπία και στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λευκωσία με μεγάλη απήχηση από τους πελάτες του. Θα το βρεις στο Καϊμακλί, στη Λευκωσία και συγκεκριμένα στην κυπριακή ταβέρνα “Στην πίσω αυλή” που μετονομάστηκε σε “Σουβλάκι στην αυλή”. Ο ιδιοκτήτης πέραν του αρνίσιου κρέατος ψήνει αντικριστό και χοιρινό.

Πότε το βρίσκω; Επειδή ο τρόπος ψησίματος είναι μπελαλίδικος και χρονοβόρος το αντικριστό σερβίρεται κατόπιν παραγγελίας τις προηγούμενες ημέρες τα Σαββατόβραδα.

Συνοδεύεται: Από τηγανητές πατάτες και σαλάτα.

Κοστίζει: 13 ευρώ το άτομο.