ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗ

Οι τεχνίτες σε διάφορες περιόδους χρησιμοποιούσαν το ξύλο ως μέσο έκφρασης της άποψης τους για τον κόσμο γύρω τους, αντλώντας την έμπνευση τους από το φυτικό και ζωικό βασίλειο. Η αφαίρεση και ο συμβολισμός δημιούργησαν διακοσμητικά σχέδια που μαζί με τα γεωμετρικά μοτίβα και σχήματα είχαν ως αποτέλεσμα εκπληκτικές συνθέσεις.
Τα βασικά σύμβολα στην κυπριακή ξυλογλυπτική είναι τα πουλιά (τα οποία συμβολίζουν την αγάπη), οι λύκοι και τα λιοντάρια (που συμβολίζουν τη δύναμη), ο σταυρός (που συμβολίζει τον κύκλο της ζωής) και οι άγγελοι (που συμβολίζουν τους φύλακες και τους προστάτες).
Η ξυλογλυπτική στην Κύπρο χωρίζεται σε δυο κατηγορίες, την εκκλησιαστική και την κοσμική. Η εκκλησιαστική ξυλογλυπτική άνθισε στις αρχές του 16ου αιώνα όταν το ψηλό ξυλόγλυπτο εικονοστάσιο καθιερώθηκε στην Εκκλησία της Κύπρου. Παραδείγματα δυναμικής έκφρασης στο ξύλο μπορούμε να δούμε σκαλισμένα σε εικονοστάσια, δεσποτικούς θρόνους, άμβωνες, μανουάλια, στασίδια, πόρτες.
Η κοσμική ξυλογλυπτική επίσης χωρίζεται σε δυο κατηγορίες, την αστική και την αγροτική. Η αστική περιλαμβάνει όλα τα είδη ξύλινων επίπλων όπως ερμάρια, τραπέζια και καρέκλες που χρησιμοποιούνταν από τους ανθρώπους στις πόλεις.
Τα κύρια χαρακτηριστικά της αγροτικής ξυλογλυπτικής είναι ο πηγαίος τρόπος έκφρασης, η έλλειψη αναλογιών και η απλότητα. Παραδείγματα αυτού του είδους ξυλογλυπτικής είναι τα σεντούκια, τα κρεβάτια, οι καρέκλες, οι σουβάντζες, τα ερμάρια, οι καθρέφτες κ.τ.λ.
Η ποιότητα των πρώτων υλών, ο βαθμός διακόσμησης και τα μοτίβα ήταν ανάλογα με την κοινωνική τάξη και την καταγωγή του ιδιοκτήτη. Τα βασικά είδη ξυλείας που χρησιμοποιούνταν ήταν πεύκος, καρυδιά και κυπαρίσσι. Το ξύλο χρησιμοποιείτο επίσης για την κατασκευή γεωργικών και οικιακών εργαλείων και εξοπλισμού όπως αλέτρια, γουδοχέρια και γουδιά, γουπποσάνιδα (πινακωτές), σκάφες ζυμώματος, στρατούρια, αργαλειοί και «θερνάτζια» (εργαλείο αλωνίσματος).
ΞυλογλυπτικήΞυλογλυπτική