8 εκλεκτά οινοποιεία της Πάφου που πρέπει να επισκεφτείς

Επτά "μεθυσμένα" χωριά της Πάφου φιλοξενούν οκτώ από τα πιο φημισμένα οινοποιεία της Κύπρου
Πολύ καλή αφορμή για μίνι εκδρομή.
Μία πολύ καλή ιδέα είναι η επίσκεψη στα καλύτερα οινοποιεία της Κύπρου που βρίσκονται στην επαρχία Πάφου.
Συνδύασε την περιδιάβασή σου στις επτά κοινότητες της Πάφου όπου εδράζονται οκτώ φημισμένα οινοποιεία με διαμονή στην περιοχή και δοκίμασε μερικά από τα καλύτερα κρασιά του τόπου μας.
Στατός-Άγιος Φώτιος 
Οινοποιείο Κολιός
Το οινοποιείο Κολιός θα το βρεις στο χωριό Στατός. Σε μια καμπή του δρόμου που οδηγεί στην Παναγιά, θα αντικρύσεις το υπέροχο οινοποιείο. Τα κρασιά που παράγονται είναι υπέροχα. “Η Περσεφόνη είναι απερίγραπτη, κορυφαίο Ξυνιστέρι. Ο Άγιος Φώτιος -από κυπριακές ποικιλίες (Μαύρο, Μαραθεύτικο)- είναι ένα από τα καλύτερα κόκκινα της χώρας κάτω των πέντε ευρώ. Το Μαραθεύτικο είναι κι αυτό ένα αληθινό κρασί που έχει μέσα του τη γη του Στατού-Αγίου Φωτίου, το Shiraz ένα από τα δύο καλύτερα της νήσου, το Cabernet Sauvignon αξιόλογο κι αυτό, μια γκάμα πλούσια και ποιοτική”, όπως αναφέρει και ο διακεκριμένος οινολόγος Γιάννος Κωνσταντίνου στο blog του.
Φαγητό: Μην παραλείψεις να απολαύσεις τη βόλτα σου στο υπέροχο, πετρόχτιστο κτήμα, να δοκιμάσεις σπιτική κουζίνα στο εστιατόριο που διατηρείται σε αυτό και να αγοράσεις το κρασί που σε ενθουσίασε. Να έχεις υπόψη σου πως δεν είναι ανοιχτό την Κυριακή και δέχονται μόνο κρατήσεις!
Έτος ίδρυσης: 1999
Χωριό: Στατός - Άγιος Φώτιος
Αριθμός ετικετών: 10
Wine Tasting: τηλ. 26724090. Δ-Σ 08.30-17.30.

Makkas Winery
Λίγο έξω από το χωριό, μέσα στους αμπελώνες, χτίζεται το νέο οινοποιείο του Μακκά, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στο 2017. Με σημαντικές εξαγωγές και 250.000 φιάλες παραγωγής, το οινοποιείο χτίζει το όνομά του αλλά επίσης επενδύει στο μέλλον του. Εξάλλου, χαρακτηριστικό της επένδυσης που γίνεται είναι πως το οινοποιείο κέρδισε 2 ευρωπαϊκά προγράμματα καινοτομίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στον ‘Makka’ θα βρεις τα Merlot, Μαραθεύτικο και Syrah που παλαιώνονται σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, αλλά και το Ερυθρό (από ποικιλίες Syrah, Λευκάδα, Grenache και Μαραθεύτικο), ενώ επίσης θα βρεις το Chardonnay, το Λευκό και το Ξυνιστέρι, αλλά και το Ροζέ (Ροδοστάφυλο). Η Λευκάδα, καινούργια ετικέτα κόκκινου οίνου, θα κυκλοφορήσει στην κυπριακή αγορά το φθινόπωρο.
Φαγητό: Στην ταβέρνα Γεράνια (99412056) μπορείς να δοκιμάσεις παραδοσιακές γεύσεις και να χορτάσεις την πείνα σου.
Έτος ίδρυσης: 2007
Χωριό: Στατός-Άγιος Φώτιος
Αριθμός ετικετών: 9
Wine tasting: Εφτά μέρες την εβδομάδα, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού, στο τηλ. 77772221.

Κάθηκας
Οινοποιείο Βασιλικός
Τα αδέρφια Ηρακλής και Γιάννης Κυριακίδη, μας προσφέρουν τα υπέροχα Βασιλικός και Άγιος Ονούφριος. Με κυρίαρχη την ποικιλία Ξυνιστέρι, που κάποιοι ισχυρίζονται πως αγαπά ιδιαίτερα τον Κάθηκα και είναι η καλύτερη που φύεται στο νησί, οι δύο αυτές ετικέτες αποτελούν τεράστια εμπορική επιτυχία. Ο αμπελώνας των αδερφών Κυριακίδη επεκτάθηκε, προκειμένου να ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση, και μας έδωσε ακόμη έναν λόγο να τον επισκεφθούμε. Σε πρόσφατους διαγωνισμούς τα κρασιά του οινοποιείου διακρίθηκαν για την ποιότητα και τη γεύση τους.
Φαγητό: Στο στέκι του Παναή (96771622) στον Κάθηκα, θα απολαύσεις νόστιμους και παραδοσιακούς μεζέδες, ενώ πολύ καλή επιλογή για κυπριακό φαγητό είναι τα Πετραδάκι Tavern (26814191) και Imogen’s Inn Taverna (26633269).
Έτος ίδρυσης: 1993
Χωριό: Κάθηκας
Αριθμός ετικετών: 4
Wine tasting: τηλ. 26633999. Δ-Σ 08.00-22.00.

Sterna Winery
Η φιλόξενη Sterna Winery (www.sternawinery.com), αποτελεί από μόνη της ένα σημαντικότατο λόγο για να επισκεφθείς το όμορφο χωριό, αν όχι την περιοχή ολόκληρη! Ο κ. Σάββας Χρυσάνθου θα σε στείλει πρώτα να δεις τις φυσικές σπηλιές -μέρος στάβλου κατά τα ελληνιστικά χρόνια- που χρησιμεύουν ως κελλάρι για να εντυπωσιαστείς εξ υπαρχής! Αφού θα σε τρατάρει κατιτίς, θα σε αφήσει να επιλέξεις τις ετικέτες που θέλεις να δοκιμάσεις, με πιο δημοφιλείς τα Koralli (λευκό και ερυθρό), Kelaidonis (λευκό, ερυθρό, ροζέ) και το Mayoklima, ένα απίστευτο merlot. Πολύ πλούσια η γεύση για το ερυθρό Koralli, ενώ το ροζέ Kelaidonis είναι ένα ελαφρύ και ατμοσφαιρικό κρασί, σαν το πούπουλο που απεικονίζει η ετικέτα του!
Έτος ίδρυσης: 1995
Χωριό: Κάθηκας
Αριθμός ετικετών: 11
Wine Tasting: τηλ. 99699082. Δ-Κ 09.30-18.00. 

Στρουμπί
Οινοποιείο Καμαντέρενα

Η γκάμα των κρασιών του οινοποιείου Καμαντέρενα είναι ευρεία και σε αυτό παράγονται πολύ αξιόλογα κυπριακά κρασιά. Το Mountain Vines Sémillon δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τα κορυφαία ομόχρωμα άλλων μικρών παραγωγών, το ίδιο και το ομώνυμο Cabernet Sauvignon. Τα Island Vines, από την άλλη, είναι καλοφτιαγμένα κρασιά, τόσο το λευκό και το ροζέ όσο και το ερυθρό. Τα Καμαντέρενα Ξυνιστέρι και Καμαντέρενα Ξυνιστέρι-Riesling είναι επίσης δύο πολύ αξιόλογες προτάσεις. Η συνεχώς αυξανόμενη γκάμα κρασιών του οινοποιείου ενισχύθηκε από την επωνυμία ‘Στρούμπελη’, από την οποία ξεχωρίζουν τα Chardonnay και Μαραθεύτικο. Υπό την ετικέτα Καμαντέρενα δημιουργήθηκαν πέντε διαφορετικές ετικέτες premium, εκ των οποίων τα τρία είναι μονοποικιλιακά -ένα shiraz, ένα Merlo και ένα Μαραθεύτικο, ενώ δημιουργήθηκαν και δυο με δύο ποικιλίες: ξυνιστέρι με sauvignon και cabernet με merlot.
Φαγητό: Στο Στρουμπί υπάρχουν 4 εστιατόρια, ενώ υπάρχουν άλλα τόσα στο Πολέμι και στον Κάθηκα.
Έτος ίδρυσης: 1947
Χωριό: Στρουμπί
Αριθμός ετικετών: περισσότερες από 60.
Wine tasting: τηλ. 26633000. Δ-Κ 08.30-15.00 (καλό θα ήταν να ενημερώσεις πριν την άφιξή σου το σαββατοκύριακο, για να υπάρχει κάποιος να σε ξεναγήσει).

Μεσόγη
Οινοποιείο Φικάρδος

Λευκά, ροζέ, κόκκινα, ξηρά, ημίξηρα, ημίγλυκα, κρασιά από ντόπιες κι άλλα από ξένες ποικιλίες, η σειρά κρασιών της οινοποιίας είναι πλούσια. Ξεχωρίζει το Chardonnay Alkisti, ένα φρέσκο λευκό με φρουτώδη διάθεση, ενώ το λευκό ξηρό Amalthia, από τις ποικιλίες Ξυνιστέρι και Sémillon, είναι μια εξίσου ενδιαφέρουσα επιλογή. Το ίδιο ισχύει και για το ημίγλυκο ροζέ Valentina από Cabernet Sauvignon και Mourvèdre.
Φαγητό: Στο οινοποιείο δεν υπάρχει εστιατόριο ή ταβέρνα, στο χωριό όμως υπάρχουν 3 ταβέρνες οι οποίες θα χορτάσουν τον επισκέπτη. Η Ταβέρνα “Χατζηόμορφος” (26818919) αποτελεί μια νόστιμη επιλογή, ενώ αν επιλέξεις να επισκεφτείς την περιοχή Παρασκευή ή Σάββατο θα διασκεδάσεις με ζωντανή μουσική.
Έτος ίδρυσης: 1990
Χωριό: Μεσόγη
Αριθμός ετικετών: 14
Wine tasting: τηλ. 26949814. Δ-Παρ 09-13.00 & 14.30-17.00, Σ 09-13.00.

Κανναβιού
Οινοποιείο Έζουσα

Είναι ένα μικρό οινοποιείο που άνοιξε το 2003 σε παραδοσιακό κτίριο στην είσοδο του χωριού. Πήρε το όνομά του από τον ποταμό που βρίσκεται στην αυλή του. Διαθέτει 8 ετικέτες, 1 λευκό από ποικιλία Ξυνιστέρι, 1 ακόμη λευκό viognier, 1 λευκό παλαίωσης από ξυνιστέρι, το fume, 1 ροζέ από ποικιλία Μαραθεύτικο και το ροζέ Gris. Διαθέτει επίσης τρία ακόμη κόκκινα, το πρώτο με ανάμειξη ποικιλιών Μαραθεύτικο, Cabernet Sauvignon και Mourvèdre, το δεύτερο είναι παρασκευασμένο με ποικιλία Shiraz μόνο και το τελευταίο αποκλειστικά από Μαραθεύτικο. Όλα τα κρασιά τους είναι ξηρά. Επιπλέον αξίζει να αναφερθεί ότι παρόλη τη σύντομη ιστορία τους μετρούν ήδη πολλές βραβεύσεις. Πιο συγκεκριμένα στο φετινό Διαγωνισμό Κυπριακού Οίνου διακρίθηκαν το λευκό, το ροζέ αλλά και το Μαραθεύτικο του οινοποιείου.
Φαγητό: Στο χωριό θα συναντήσεις δύο παραδοσιακές κυπριακές ταβέρνες, το εστιατόριο ‘Γιάννος’ (26732034) και το εστιατόριο ‘Ελένη’.
Έτος ίδρυσης: 2003
Χωριό: Κανναβιού
Αριθμός ετικετών: 8
Wine tasting: κατόπιν συνεννόησης, στο τηλ.70008844.

Λεμώνα
Οινοποιείο Τσαγγαρίδης

Το οινοποιείο Τσαγγαρίδης έχει 120 εκτάρια βιολογικών αμπελώνων, πράγμα άξιο αναφοράς! Από το οινοποιείο παράγονται 8 ετικέτες, εκ των οποίων οι τέσσερις οργανικές. Εδώ μπορείς, επίσης, να κάνεις εγγραφή στο ‘Adopt a Wine Club’ για να ‘υιοθετήσεις’ ένα αμπέλι, να το φροντίζεις με φίλους και την οικογένειά σου, και να εξασφαλίζεις κάθε χρόνο ένα κασόνι από κρασιά από το αμπέλι σου αλλά και 10% έκπτωση για κάθε αγορά κρασιού από το οινοποιείο!
Φαγητό: Δεν υπάρχει φαγητό, ούτε στο οινοποιείο ούτε στο χωριό. Μπορείς ωστόσο να πας στα χωριά Χούλου (‘Μίτας’, 99683982), Λετύμπου (‘Λετύμπου Tavern’, 99510393) και Αμαργέτη (‘Apollon’, 26723030) που απέχουν μόνο 5 λεπτά από τη Λεμώνα.
Έτος ίδρυσης: 2004
Χωριό: Λεμώνα
Αριθμός ετικετών: 8
Wine tasting: τηλ. 26722777 & www.tsangarideswinery.com. Δ-Σ 08.00-16.00. Καλό θα ήταν να υπάρχει προ-συνεννόηση.