Οι καταβολές του φυτιώτικου υφαντού έχουν χαθεί. Εξελίχθηκε στο πέρασμα του χρόνου, έχοντας υποστεί τις αλλαγές που επέφερε η ιστορία του νησιού. Γεωμετρικά σχήματα, παρόμοια με τα μοτίβα που χρησιμοποιούνταν στα φυτιώτικα υφαντά, χρησιμοποιούνταν από αρχαίων χρόνων, όπως μπορεί να διαπιστωθεί από την κεραμική της Γεωμετρικής εποχής.
Η φυτιώτικη ύφανση χρησιμοποιείτο κυρίως για την κατασκευή ορθογώνιων πετσετών, κλινοσκεπασμάτων και τραπεζομάντηλων. Το επικρατέστερο σχήμα στο σχέδιο ήταν ο ρόμβος, ο οποίος τοποθετείτο παράλληλα των στενών πλευρών του υφάσματος. Τα σχέδια συνήθως είναι παρμένα από αντικείμενα της καθημερινής ζωής, όπως τα σχέδια «μαυρομματί», «παπούτσι του δασκάλου» και «καρτεθκιά». Αυτά τα πλατιά σχέδια χωρίζονται μεταξύ τους με παράλληλες σειρές από στενά σχέδια όπως «καμαρούα» και «ψαροκόκκαλο». Προς το κέντρο των υφαντών σχηματίζονται γραμμικά, ξεχωριστά σχέδια όπως «φοινιτζιές» και «κορούες». Στο κέντρο, ένας συμβολικός, πλούσια διακοσμημένος σταυρός συχνά καλύπτει όλη την κεντρική περιοχή του υφάσματος. Οι άκρες των υφαντών κοσμούνται με πολύχρωμα «φλοκκούθκια» ή με πρόσθετες δανδέλες φτιαγμένες με βελονάκι.
Το φυτιώτικο υφαντό κατασκευαζόταν κυρίως στο χωριό Φύτη, εξ ου και η ονομασία, και γειτονικά χωριά, καθώς και σε άλλες περιοχές της επαρχίας Πάφου. Χρησιμοποιείτο επίσης και στη χερσόνησο της Καρπασίας, όπου τοποθετείτο κατά μήκος της κάτω πλευράς του «βρατζιού» των γυναικών, χαρακτηριστικό της τοπικής παραδοσιακής φορεσιάς. Αυτά τα σχέδια, που ήταν πολύ πυκνά, λέγονταν «πεφκωτά» (σαν χαλί).
Σήμερα το φυτιώτικο υφαντό κατασκευάζεται σε μικρή κλίμακα στην επαρχία Πάφου, κυρίως στο χωριό προέλευσης του. Επίσης κατασκευάζεται από αριθμό γυναικών που έχουν εκπαιδευτεί από την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας.