Η αγγειοπλαστική στην Κύπρο είναι μια παλιά τέχνη η οποία χρονολογείται από τη Νεολιθική εποχή.
Η φήμη των αγγείων και των πιθαριών (γιγαντιαία πήλινα σκεύη που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν για την αποθήκευση και τη μεταφορά κρασιού, ξυδιού, λαδιού ή νερού) του νησιού έφθασε στην Ευρώπη ήδη από το 1394.
Μέχρι και την τουρκική εισβολή του 1974, η καρδιά της αγγειοπλαστικής του νησιού ήταν τα χωριά Φοινί, Κόρνος, Λάπηθος, Άγιος Δημήτριος και Καμινάρια και η περιοχή της Αμμοχώστου. Σήμερα, ωστόσο, η αγγειοπλαστική περιορίζεται κυρίως στον Κόρνο και στο Φοινί.
Τα χώματα στην περιοχή του Φοινιού σκάβονταν για αιώνες από τους χωρικούς, οι οποίοι κατασκεύαζαν πιθάρια επιτόπου πριν να τα μεταφέρουν σε άλλες περιοχές. Το Φοινί είναι επίσης φημισμένο για τα περίπλοκα γλυπτά μικρά πήλινα αγγεία, με τη χαρακτηριστική κόκκινη απόχρωση. Φτιάχνονται με το χέρι, κυρίως από γυναίκες, χωρίς τη βοήθεια τροχού και χρησιμοποιούνται κυρίως για διακόσμηση.
Το χωριό Κόρνος κατάφερε να διατηρήσει την παράδοση της αγγειοπλαστικής, για την οποία είναι γνωστό. Το σχήμα, το μέγεθος και το είδος των αγγείων είναι ανάλογα με τη χρήση που θα έχει. Εκτός από τα πιθάρια υπάρχουν οι κούζες (σκεύη νερού μέτριου μεγέθους), τα σάτζια (μεγάλα, ανοικτά σκεύη για τηγάνισμα) και άλλα. Σήμερα η αγγειοπλαστική διατηρείται ως οικοτεχνία.
Τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής της Λαπήθου (στην κατεχόμενη περιοχή Κερύνειας) είναι το επίχρισμα γνωστό ως «πατανάς», η πιτσιλωτή ή εγχάρακτη διακόσμηση και το άχρωμο υάλωμα. Οι πρόσφυγες αγγειοπλάστες από την Κερύνεια ξανάστησαν τα εργαστήρια τους στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου όπου συνεχίζουν την παράδοση.
Η παραδοσιακή αγγειοπλαστική της Αμμοχώστου περιλαμβάνει κυρίως αγγεία από ανοικτόχρωμο πηλό, ψημένα σε καμίνια με ξύλα, που χρησιμοποιούνταν ως διακοσμητικά, «βάττες», «κούζες», «ποτίστρες» ή «κουμπαράδες». Επίσης εξάγονταν σε γειτονικές χώρες. Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι τα ανθρωπόμορφα αγγεία της περιοχής αυτής, τα οποία ανάγονται στην αρχαιότητα.
| Προετοιμασία πυλού για την κατασκευή παραδοσιακών αγγείων στο Φοινί. |